Osynlig tråd stoppar falsk vara

2013-05-02 10:52  
Den osynliga tråden kan vävas in i tyg och ge ett svårkopierat mönster.

Den är osynlig för blotta ögat, men syns i polariserat ljus. Chalmersforskaren Christian Müller har skapat tråden som är märkesförfalskarnas mardröm.

En halvgenomskinlig tråd och en färgmolekyl som absorberar synligt ljus. Märkvärdigare än så behöver det inte vara att sätta stopp för företag som ägnar sig åt att förfalska märkeskläder och att lura konsumenter.

Christian Müller, forskare inom polymerteknologi på Chalmers, har utvecklat en typ av tråd som är osynlig för ögat men som träder fram om man tittar genom ett polarisationsfilter. Tanken är att tråden ska vävas in i textiler, till exempel i form av ett signaturmönster för en klädtillverkare.

-Tillverkningen av tråden är okomplicerad och utrustningen som krävs för att se mönstret är ganska enkel, den finns redan i dag hos till exempel Tullverket, säger Christian Müller.

Däremot är det en utmaning för privattillverkare att kopiera den kombination av färgmolekyler och/eller trådar som originaltillverkaren väljer.

-Pirattillverkarna kan skaffa utrustningen som krävs för att läsa av mönstret och ta reda på vilket optiskt spektrum som en viss signatur ger, men de kan inte veta vilken kombination av komponenter som ger just detta spektrum.

Han poängterar att tekniken inte är begränsad till kläder. Den passar lika bra till dyra specialtyger, till exempel bil- och husvagnstextilier.

Tekniken är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Applied Physics Letters.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer