Oslipbara bestick succé för Hall

2016-01-21 06:41  
Foto: TT

Bra att äta med svåra att skada någon med. De säkerhetsanpassade besticken som tillverkas av de intagna på Hallanstalten har blivit en liten framgångssaga.

Produktionen drog igång efter sommaren och nu har besticken köpts av uppemot hälften av de svenska anstalterna. En av dem är kriminalvårdsanstalten i Halmstad.

– Det finns alltid en risk att man kan skada sig själv eller andra med bestick och det är det vi vill minimera, säger kriminalvårdschef Kenth Ahlin till P4 Halland.

Säkerhetstänket har lett till en lite udda design med hål i både skaft och knivblad. Fackverkskonstruktionen gör att det går åt mindre plast i tillverkningen. Besticken blir hårda, men samtidigt svåra att slipa.

– Om man börjar göra åverkan på kniven, till exempel genom att försöka slipa den, förlorar den sin styrka och styvhet, säger kriminalvårdsinspektör Erik Lambis till TT.

Anstalten har tillverkat säkerhetsanpassade bestick förr. Men tidigare modeller var för veka och därmed mindre trevliga att äta med och dessutom gick det åt mycket mer plast i tillverkningen.

– Det här är en produkt vi själva tagit fram, det gör det roligare, säger Erik Lambis.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL