Oro för dålig sömn ger – sömnproblem

2014-10-06 17:17  

Sover du dåligt? Oroar du dig dessutom över bristen på vila? Risken är att du hamnar i en ond spiral, där oron förstärker sömnproblemen.

Själva oron för sömnproblemen kan vara en viktig faktor för att sömnproblemen blir långvariga, enligt ny forskning.

– För många människor är det så att enda tillfället man har tid att tänka i lugn och ro är efter att man har gått och lagt sig. Då är det mörkt och tyst och inget som distraherar. Då kommer oron och så blir det svårt att somna, säger Annika Norell Clarke, psykolog och författare till doktorsavhandlingen vid Örebro universitet.

I studien jämfördes personer som sovit dåligt över tid. Resultatet visade att de som fortsatte att sova dåligt var mycket mer oroliga för sin sömn, än de som började sova bra igen. Vanliga orostankar var hur man ska klara nästa dag, men även hur man ska orka sköta sitt jobb eller vara en bra förälder.

– Den som är väldigt orolig för sin sömn tycks inte spontanläka i fråga om sömnen. Vården måste fånga upp detta och förbättra behandlingsmetoderna, säger Annika Norell Clarke.

En behandlingsstrategi kan vara att schemalägga "oros-tid".

– Mellan klockan sex och halv sju på kvällen ägnar man sig åt oro så mycket man har lust. Så har man tänkt klart på de sakerna innan man går och lägger sig.

Mer om: Sömnforskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer