Optisk hud ger robot känsel

2008-10-13 11:03  

Robotar med konstgjord hud med känsel. Det är målet med en flexibel folie som känner av tryck med hjälp av optiska länkar.

Forskare vid det belgiska mikroelektronikcentrumet Imec har lyckats integrera optiska länkar i ett tunt flexibelt substrat. Först i världen enligt egen utsago.

”Huden” består av en stretchbar folie med inbyggda vertikala lasrar (vcsel, vertical cavity surface emitting lasers), fotodetektorer och en matris av vågledare. I vanliga fall har de två vinkelräta lagren av vågledare ingen kontakt. Men när man petar på folien så minskar avståndet mellan vågledarna och ljus smiter över från det ena lagret till det andra.

Finessen med den optiska kommunikationen är att den inte störs av elektromagnetisk interferens, klarar tuff miljö samtidigt som den är känslig för beröring.

Tekniken kan exempelvis användas för att ge robotar beröringskänslig hud. Forskarna ser flera andra tillämpningar för framtida optiska folier, exempelvis för att övervaka flygplansvingar, broar och hjärtan.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer