Optimister gräsrotsfinansierar asteroidresa

2019-01-18 15:24  

Flera svenska initiativ koordineras nu med målet att genomföra världens första privata resa till en asteroid.

Per-Erik Atterwall läste en bok om rymdentreprenören Elon Musk bravader med Space X. Det borde gå att göra något liknande, tänkte han och satte igång att samla sitt team som döptes till Beyond Atlas. Han har bland annat lyckats knyta Christer Fuglesang till gruppen.

Tanken är att sända en rymdfarkost till asteroiden 2016HO3. Den har en omloppsbana runt jorden och upptäcktes så sent som 2016. Syftet är bland annat att fotografera himlakroppen för att ta reda på vad den består av. Men också att utforska bara för utforskandets skull.

Nyligen vann Beyond Atlas en internationell kubsatellittävling. Priset är en uppskjutning med ett kinesiskt privat rymdföretag. Tanken var att skicka upp en mindre farkost redan i augusti för att på så vis testa motorer och navigeringssystem, men inte så långt bort som till asteroiden.

Byråkratin har dock satt käppar i hjulet. Nu siktar Beyond Atlas därför på en uppskjutning senare under året, berättar Per-Erik Atterwall.

– Men det blir svårare att utföra vårt uppdrag eftersom denna uppskjutning görs till en annan bana. Men vi får lösa det på något sätt, säger han.

Den första farkosten blir 3U stor, det vill säga tre kuber á 10x10x10 centimeter. Under 2020 ska en cirka 12U stor farkost skjutas upp i det som utgör huvuduppdraget: att färdas till asteroiden. Men pengar saknas fortfarande. Därför har Beyond Atlas slagit sig ihop med Warp Space Program, ett globalt rymdsällskap startat av bland andra före detta liberala riksdagsledamoten Mathias Sundin. Moderorganisationen Warp Institute driver bland annat "Sveriges mest optimistiska Facebookgrupp".

Warp Space Program ska nu hjälpa till att lansera en gräsrotsfinansieringskampanj med syftet att samla in de återstående 15 av de totalt 30 miljoner kronorna som behövs för att genomföra hela projektet.

Johan Kristensson

Mer om: New Space

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer