Oppos mobilkamera har 10x optisk zoom

2019-02-25 13:27  

Kinesiska giganten Oppo har på mobilmässan MWC visat en smartphoneprototyp med en kamera som i praktiken har 10x optisk zoom.

Oppo själva kallar zoomen – som har en brännvidd på 16-160 millimeter – ”förlustfri”. Kameran bygger på en vidareutveckling av den periskopteknik Oppo premiärvisade på MWC för några år sedan.

Oppos prototyp – som mycket väl kan leta sig in systerföretaget Oneplus kommande mobiler – har tre objektiv. Ett objektiv har en upplösning på 48 megapixel, ett annat är utrustat med ultravidvinkel (motsvarande ett 16 mm-objektiv) och tredje är ett teleobjektiv med en 35 mm-ekvivalent på 160 mm.

Teleobjektivet fungerar genom att ljus passerar genom flera linser innan det träffar bildsensorn. För att få plats med komponenterna är bildsensorn och linserna vinkelräta mot mobiltelefonens bakstycke, något Oppo lyckas genom att bryta ljuset i en spegel: därav jämförelserna med ett periskop. Det här innebär att trippelkameramodulen kan hållas till en tjocklek på 6,76 millimeter.

Oppo har 5g-telefon på gång

Både objektivet på 48 megapixel och teleobjektivet har utrustats med optisk bildstabilisering.

Under MWC berättade Oppo också att de – förstås – har en 5g-telefon på gång. Den kommer att drivas av en Snapdragon 855.

Som om inte det vore nog har Oppo-chefen Brian Shen på sociala medier publicerat bilder av en protoyp av en vikbar telefon, något som visst verkar vara på modet just nu.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer