Olja från unika blomman kan smörja din bilmotor

2018-08-29 09:26  

Forskarna upptäckte att blommans fettsyror har helt unika egenskaper. Nu anser de att oljan från raps-kusinen kan ersätta fossila- och syntetiska motoroljor.

Orychophragmus violaceus, kallad Chinese violet cress, är en vanlig trädgårdsblomma som nu har väckt uppståndelse vid University of Nebraska-Lincoln. Där har forskare upptäckt att blomman innehåller två tidigare okända fettsyror vars beståndsdelar är helt unika. Vissa tror att de skulle kunna ersätta motorolja.

Forskarna har döpt sin nya upptäckt till Wuhanic- och Nebraskanic-olja. Fettsyrorna har vardera 24 kolatomer, medan de flesta i gruppen har 16 eller 18. Andra ovanliga egenskaper är långa och komplicerade hydroxykedjor.

Läs mer: Nästa nivå av cylinderavstängning i bilmotorer lanseras

Läs mer: Toyotas upptäckt gör elbilars motorer billigare

– Folk som har gjort analyser tidigare har missat att oljan innehåller de här fettsyrorna just på grund av att de är så annorlunda och inte beter sig som andra liknande oljor gör, säger Edgar Cahoon, forskare vid University of Nebraska-Lincoln till Popular Mechanics.

Efter att fettsyrorna upptäcktes skickades de till University of North Texas för vidare studier, och där konstaterade man att de var ett utmärkt smörjmedel. Oljans egenskaper påminner om ricinolja men är mycket effektivare vid höga temperaturer. Medan ricinolja inte fungerar i en förbränningsmotor så klarar de nya oljorna jobbet väl.

Chinese violet cress tillhör kålsläktet, en familj av korsblommiga växter som inkluderar många kulturväxter. En nära släkting är raps – och man skulle kunna utvinna olja även ur Orychophragmus violaceus. Den ger bara hälften så mycket olja som rapsblomman, men genom förädling skulle andelen kunna ökas markant. Odling är möjlig i Europa.

Läs mer: Så vill oljebolag och biltillverkare rädda kvar förbränningsmotorn

Oljan kan ersätta både fossila och syntetiska motoroljor. Att använda den för matlagning är dock inte aktuellt då den har samma effekt som ricinolja – maten skulle snabbt vilja lämna magen.

John Edgren

Mer om: Blommor Bilmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer