Okända fiskarter på 150 meters djup ska undersökas

2018-06-05 12:06  
Foto: Gustav Sjöholm / TT

Ska bärgas från havsbotten genom en konstruerad tryckkammare för att kunna anpassa fisken vid tryckförändringen.

Forskare har konstruerat en tryckkammare för att bärga havslevande organismer från djup ner till 150 meter rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Där lever många fiskarter som är relativt okända för vetenskapen. Med hjälp av kammaren, en 60 centimeter lång genomskinlig tub, blir det möjligt att föra upp dem till ytan och samtidigt bibehålla det högre tryck som finns i havsdjupet.

Läs mer: Märklig fiskdöd förbryllar i Södertälje

Fisken får under några dagar sedan gradvis vänja sig vid det lägre trycket i grunda vatten, och kan därefter leva i akvarium.

Att fiskarna får tryckutjämna över tid är en förutsättning för att de inte ska skadas under uppstigningen, eftersom bland annat simblåsan riskerar att gå sönder om trycket sjunker för hastigt.

Läs mer: Hamnar struntar i spökgarn – trots stora problem i Östersjön

Genom projektet "Hope for reefs", som syftar till att läka revmiljöer, hoppas forskarna nu kunna lära sig mer om dessa arter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer