Innovation

OECD: Afrika kan bli tekniskt centrum

I Afrika, som ibland kallas ”det nya kinesiska undret”, bor drygt 1 miljard invånare. De flesta har skaffat sig en mobil, konstaterade Ny Tekniks reporter under ett besök i Sydafrika tidigare i år. Foto: Helen Ahlbom

Afrika kan bli ett nytt tekniskt centrum, stater öronmärker allt mer forskningspengar åt grön innovation och automatisering leder till en ny frilansekonomi. Här är de ”megatrender” som OECD ser framför sig fram till år 2050. Det framgår av den nya rapport organisationen just publicerat.

Publicerad

Vi var 7,4 miljarder människor på jorden 2015, motsvarande siffra år 2030 kommer att vara 8,5 miljarder. När vi når 2050 kommer en fjärdedel av jordens befolkning att bo i Afrika. Befolkningsmängden i Afrika kommer att öka med 109 procent mellan 2015 och 2050.

OECD – Organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklingen – menar att det kan få effekter för hur riktlinjer för innovation ska utformas. ”Behoven i de områden där befolkningsökningen blir störst, till exempel i Afrika, kan i allt större utsträckning komma att sätta agendan för innovation. Dessa områden kommer också att ytterligare utveckla lokal forskning och utveckling och möjligheter till innovation”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här