OECD: Afrika kan bli tekniskt centrum

2016-12-09 14:11  
I Afrika, som ibland kallas ”det nya kinesiska undret”, bor drygt 1 miljard invånare. De flesta har skaffat sig en mobil, konstaterade Ny Tekniks reporter under ett besök i Sydafrika tidigare i år. Foto: Helen Ahlbom

Afrika kan bli ett nytt tekniskt centrum, stater öronmärker allt mer forskningspengar åt grön innovation och automatisering leder till en ny frilansekonomi. Här är de ”megatrender” som OECD ser framför sig fram till år 2050. Det framgår av den nya rapport organisationen just publicerat.

Vi var 7,4 miljarder människor på jorden 2015, motsvarande siffra år 2030 kommer att vara 8,5 miljarder. När vi når 2050 kommer en fjärdedel av jordens befolkning att bo i Afrika. Befolkningsmängden i Afrika kommer att öka med 109 procent mellan 2015 och 2050.

OECD – Organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklingen – menar att det kan få effekter för hur riktlinjer för innovation ska utformas. ”Behoven i de områden där befolkningsökningen blir störst, till exempel i Afrika, kan i allt större utsträckning komma att sätta agendan för innovation. Dessa områden kommer också att ytterligare utveckla lokal forskning och utveckling och möjligheter till innovation”.

OECD-rapporten noterar vidare att ”det kommer att behövas ett större fokus på att utveckla teknik” i dessa områden för att hjälpa dem hantera omställningen. I gengäld kommer arbetskraftsinvandringen till OECD-länder att ”intensifieras” eftersom de i sin tur brottas med en åldrande befolkning.

Fler pensionärer och gamla i OECD-länderna kan öka efterfrågan på teknik inom åldersrelaterad medicin och sjukvård. ”Cancer och demens kommer att allt mer dominera hälsoforskningen. Nya tekniker inom robotik och neurovetenskap kan hjälpa äldre att leva längre, friskare och mer självständigt”.

Läs mer:

Läs mer: Sökes: 10 teknikbolag som vill lyckas i Afrika

Prognosen för vår planet – med hänsyn till jordens resurser och klimatförändringar – är föga oväntat inte munter. Sex av tio människor kommer att ha problem med tillgång på vatten 2050, samtidigt som efterfrågan på vatten kommer att öka med 55 procent.

I dag är 52 procent av jordens jordbruksområden redan ”milt till svårt försämrade”, men efterfrågan på mat kommer att vara 60 procent högre om 32 år. Efterfrågan på energi kommer att, jämfört med idag, vara 37 procent högre redan 2040.

För att hålla temperaturen under tvågradersmålet behövs tekniska innovationer. "En omfattande portfölj av lågutsläppstekniker kommer att behövas."

Rapporten nämner att ”konceptet cirkelekonomi kommer att ta fart och forma framtida agendor för innovation”. Internet of things ska ge oss bättre förmåga att övervaka klimatförändringar, ekosystem och biodiversitet samtidigt som big data kan ge vetenskapen nya metoder och möjligheter till forskning som inte existerar idag. Statliga initiativ – finansiering, skattelättnader, ”innovativa upphandlingar” – kommer ”troligtvis” att i högre utsträckning öronmärkas för miljöändamål.

Läs mer:

Läs mer: Hello Afrika! Nu exploderar mobilmarknaden

Vad gäller arbetsmarknaden spås att 10 procent av alla jobb kommer att ha automatiserats inom ett årtionde. Robotiseringen av vår värld visar alltså inga tecken på att avta. 2014 levererades 230 000 industrirobotar. OECD:s prognos för 2018 är 400 000. Och ”artificiell intelligens väntas få fler förmågor vad gäller automation” och kan leda till att antalet jobb blir färre, med lägre löner. Å andra sidan kan automatiseringen leda till nya typer arbeten som idag inte existerar.

I vilket fall som helst tror OECD att digitala plattformar även fortsättningsvis kommer att skaka om varenda sektor, samt leda till färre traditionella arbetstillfällen och en större frilansekonomi. En annan ekonomi rapporten nämner är delningsekonomin som sägs stiga från från 26 miljarder dollar 2013 till 335 miljarder dollar 2025.

Peter Ottsjö

Mer om: OECD Afrika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer