Odlar sallad på månen utan jord

2010-09-13 15:59  

Hydrokulturer på himlakroppar ska förse astronauter med grönsaker. Tester görs redan på Sydpolen.

CEAC vid University of Arizona har utvecklat ett växthus som kan fällas ihop och tas med ut i rymden för att sedan placeras på månen eller planeten Mars.

Men i växthuset odlas grönsakerna utan jord, en s k hydrokultur. Växterna får sin näring, mineraler, i en vattenlösning. Ljuset kommer från vattenkylda natriumlampor.

Redan nu testas sådan grönsaksodling vid The South Pole Growth Chamber, en polarstation som är isolerad åtta månader om året.

Vid en rymdstation ska odlingen grävas ner i marken för att skyddas mot strålning och meteoritbombardemang. Vatten till växterna kan man få från astronauternas urin, koldioxid från deras utandningsluft. Solljus kan ledas ned till plantorna i fiberkablar.

Nasa bidrar finansiellt till projektet vars första fas avslutas den sista september. CEAC söker nu medel för en fas två, som ska pågå i två år.

Håkan Abrahamson

Mer om: Astronaut Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer