Innovation

Odlad lax är ”simmande grönsak”

Mindre nyttig som vegetarian. Foto: Colourbox

Halterna av nyttiga omega 3-fettsyror har sjunkit kraftigt i odlad lax. Det visar en ny norsk studie.

Publicerad

Vild lax äter småfisk och kräftdjur, men odlad lax matas till 70 procent med vegetabilisk kost som är billigare. Det har gjort att de nyttiga omega 3-fettsyrorna  har minskat markant de senaste tio åren, enligt en studie som norska radion NRK låtit göra.

NRK har låtit analysera laxfiléer från fem stora fiskproducenter. Resultatet visade att den odlade laxen innehöll mindre än hälften så mycket omega 3 jämfört med lax som inte fått grön kost.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här