Odla mat på Mars ett steg närmare verklighet

2016-05-18 09:12  
Äkta sand från Mars gick inte att få tag på. Men Nasa försåg forskarna med ”månsand” och ”Marsjord” hämtad från Arizonaöknen respektive en vulkan på Hawaii. Foto: Alamy

Bristen på föda är ett av många hinder för dem som planerar mänskliga bosättningar i rymden. Nederländska forskare försöker hjälpa rymdpionjärerna på traven genom att odla grönsaker i jord som liknar marken på månen och Mars.

– När folk åker till månen och Mars kommer de också behöva äta, och det lättaste för dem är att odla sin egen mat, säger Wieger Wamelink vid jordbruksuniversitetet i Wageningen.

Den äkta varan gick inte att få tag på. Men den amerikanska rymdstyrelsen Nasa försåg forskarna med ”månsand” och ”Marsjord” hämtad från Arizonaöknen respektive en vulkan på Hawaii. I den sådde de tomater, ärtor, krasse och andra grödor. Och resultatet blev lyckat:

– Särskilt i den marsianska jorden växte plantorna väldigt snabbt och väldigt bra. De började även blomma, vilket vi aldrig hade förväntat oss, säger Wamelink.

En artikel om experimentet, som varade i 50 dagar, publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLOS One 2014. Men många frågor återstår för forskarna att besvara. Till exempel den om huruvida grönsakerna är säkra att äta, med tanke på att både riktig ”rymdjord” och Nasas imitation kan innehålla tungmetaller som kan vara skadliga för människor.

– Det finns mycket mer att testa, medger Wamelink.

   

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Nasa Grönsaker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer