Ocean Cleanup rensar världens mest nedskräpade flod – med ett staket

2022-06-12 08:00  
Årligen för Rio Motagua med sig 20 000 ton plast ut i havet. Foto: Ocean Cleanup

Ocean Cleanup skapade en lösning för att samla in plast i haven. Nu testar företaget en ny fångstbarriär i världens mest förorenade flod.

Med ambitionen att rensa havet på plast utvecklade Ocean Cleanup ett 600 meter långt u-format rör som bogseras efter båtar. Ett slags nät samlar in skräpet, ner till mikroplast med en längd på 1 mm. Utvecklingen har dock inte varit utan tekniska problem.

Men det är möjligt att förenkla insamlingen genom att angripa problemet närmare källan, i de floder som för plasten till havet. Under tre år har Ocean Cleanup utvecklat the Interceptor Trashfence. Sop-staketet lånar den robusta designen från skyddsbarriärer avsedda för laviner och stenras. Här har man anpassat tekniken så att skräp inte kan passera.      

Nu testas Interceptor Trashfence i vad som anses vara världens mest förorenade flod, Guatemalas Rio Motagua. Årligen för den med sig 20 000 ton plast ut i Karibiska sjön, vilket innebär att floden på egen hand står för omkring 2 procent av de totala utsläppen av plast i världshaven. Det skriver Ocean Cleanup i ett pressmeddelande

Tidigt i projektet enligt Ocean Cleanup

Staketet är 50 meter brett och åtta meter högt, där tre meter utgörs av ett finare fångstnät. Barriären samlar på sig sopor under höga flöden och när vattennivån sjunker tas avfallet bort med grävskopor och sopbilar.

Ocean Cleanup poängterar dock att man befinner sig tidigt i projektet, och det nuvarande staketet ska ses som ett experiment snarare än en fungerande insamlare. Deras Interceptor Original kan fånga in tio ton skräp innan barriären behöver rensas – men vid höga flöden i Rio Motagua passerar hundratusentals kilo plast inom loppet av några minuter. Det innebär att originalstaketet skulle fyllas i princip omedelbart. Designen har dock vidareutvecklats, och nu är företaget inne på den nionde upplagan.

John Edgren

Mer om: Avfall Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer