Innovation

Oatly vinner strid mot Malmö

Tvisten har pågått sedan 2021. Arkivbild. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Enligt havredryckstillverkaren Oatly finns det "naturliga sockerarter från havre" i drycken – en formulering på förpackningen som fått Malmös miljöförvaltning att slå bakut. Nu vinner Oatly den rättsliga tvisten mot Malmö stads miljönämnd, rapporterar Sydsvenskan.

Publicerad

Vilseledande, har kommunen ansett– eftersom det inte finns naturliga sockerarter i havre.

Tvisten har pågått sedan 2021, då Oatly till skillnad från andra havredrycksproducenter vägrade ta bort formuleringen och överklagade beslutat av miljöförvaltningen till länsstyrelsen.

Enligt företaget finns sockerarten maltos inte naturligt i havre – däremot uppstår den vid tillverkningen. Nu har förvaltningsrätten avgjort striden, och i domen står det att läsa att maltosen inte kan anses vara tillsatt då den "uppkommer i produkten som en följd av processen ", skriver tidningen.

Det är inte första gången den svenska havredrycksjätten varit i blåsväder. Förra året förbjöd den brittiska motsvarigheten till Reklamombudsmannen, ASA, två tv-reklamer från Oatly, då de ansågs vilseledande eftersom tillverkaren påstod att havremjölken, jämfört med komjölken, producerar 73 procent mindre koldioxid.