Nytt ytskikt ska göra solceller effektivare

2019-11-26 07:14  

MIT:s transparenta, ledande ytskikt kan användas i solceller och pekskärmar.

Transparent, ledande och lättproducerat. Forskare vid MIT har utvecklat ett nytt material som de hoppas ska öka solcellers effektivitet.

– Det finns ingen teknisk begränsning. Det handlar bara om vem som vill investera för att kommersialisera, säger Karen Gleason, professor vid MIT och en av forskarna, i ett uttalande.

Att öka effektiviteten i solceller är något som forskare världen över jobbar hårt på. Nu har ett team vid MIT tagit fram ett ytskiktsmaterial som de menar kan vara en väg att gå. 

– Målet har varit att hitta ett material som är elektriskt ledande samtidigt som det är transparent, säger Karen Gleason.

Hur kan det nya materialet användas?

Upptäckten har forskarna publicerat i Science Advances. Enligt Gleason har deras material ett brett användningsområde där inte minst pekskärmar och solceller står högt upp på listan.

I dag används ofta indiumtennoxid, ITO, som ytskikt i pekskärmar, men den typen av material har enligt professorn en tendens att bli skört och kan spricka efter en tid.

Vad består det nya materialet av?

Det som MIT-teamet har kommit fram till nu bygger vidare på forskning av ett flexibelt, transparent och ledande material som de utvecklade 2017, en så kallad organisk ledande polymer, pedot. Men det nya materialet är mer än tio gånger bättre än tidigare version.

Läs mer: Solceller får energikick av koffein

Forskarna lade ett tunt lager, endast några nanometer tjockts, på en perovskit-solcell. Dessa typer av solceller anses vara ett lovande alternativ till kisel-baserade på grund av sin höga effektivitet samt att de är lätta att producera. Dock är bristande hållbarhet ett stort problem. Men med det nya ytskiktet förbättrades effektiviteten och hållbarheten fördubblades.

Vilka resultat visade försöken vid MIT?

I de första testerna lades ytskiktet på substrat som var 15 centimeter i diameter, men forskarna säger att processen kan skalas upp rejält. Detta inte minst på grund av att pedot-skiktet inte kräver flerstegsprocess samt att det kan läggas på vid 140 grader – vilket är mycket lägre än vad många alternativ behöver.

Materialet appliceras via så kallad oxidativ kemisk ångavsättning, vilket är en metod som gör att ytskiktet kan följa även intrikata konturer jämnt.

Bara för att de har förbättrat sitt material rejält är det inte klart ännu. Nu väntar demonstration i större skala och påvisa stabilitet under olika förhållanden och under längre tidsperioder.

– Det finns ingen teknisk begränsning. Det handlar bara om vem som vill investera för att kommersialisera, säger professor Karen Gleason.

Felix Björklund

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer