Nytt trick gör grafen magnetiskt

2012-01-10 10:20  

Nobelpristagaren Andre Geim gör grafen magnetisk med en ny metod. Det väcker hopp om framtida genombrott inom spinntroniken.

En forskargrupp vid universitetet i Manchester har gjort ytterligare ett framsteg med det nobelprisade supermaterialet grafen. I en artikel i den vetenskapliga tidsskriften Nature Physics presenterar de en ny metod som gör materialet magnetiskt.

Grafen består av ett enda lager kolatomer arrangerade i en struktur som liknar ett hönsnät. Materialet är extremt starkt, lätt och har väldigt goda elektriska egenskaper. Men i normala fall är det inte magnetiskt.

Manchesterforskarnas nya metod går ut på att antingen peppra grafenet med ickemagnetiska atomer, exempelvis fluoratomer, eller att avlägsna kolatomer från nätstrukturen så att tomrum uppstår. De tillförda atomerna liksom tomrummen visar sig då bli lika magnetiska som järnatomer.

Extraatomerna får inte ligga för nära varandra för då släcker de ut varandras magnetism. Och tomrummen får inte ligga så tätt att grafenet bryts sönder. Men i rätt koncentration skulle metoden kunna användas för att skapa spinntronikkretsar i framtiden, hoppas forskarna.

I forskargruppen ingår professor Andre Geim, som belönades med Nobelpriset i fysik 2010 tillsammans med kollegan Konstantin Novoselov. Duon kan sedan årsskiftet titulera sig Sir efter att ha blivit adlade av den brittiska drottningen.

Charlotta von Schultz

Mer om: Grafen Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer