Nytt trämaterial ska ge starkare och miljövänligare isolering

2018-03-13 11:47  

Forskare vid University of Maryland har tagit fram ett nytt material som kan bli ett billigare, starkare och miljövänligare alternativ till frigolit.

Enligt ingenjörerna vid University of Maryland kan det nya materialet, som de har valt att kalla nanowood, isolera lika bra som befintliga cellplaster så som Styrofoam. Men nanoträet ska vara både starkare och miljövänligare, berättar Engadget.

Förklaringen bakom nanoträets lovande egenskaper är bland annat att forskarna har tagit bort ligninet, som gör trä brunt och stelt, och en del korta fibrer. När cellulosafibrer binds ihop får man en hög mekanisk hållfasthet, förklarar de.

Forskarna har också dragit nytta av att trä kan blockera värme som försöker tvärsa dess naturliga kanaler för vatten och näring. När träet riktas ”rätt” kan värme alltså blockeras.

I tester kunde nanoträet blockera 10 grader högre värme än både Styrofoam och silica aerogel. Forskarna har också kunnat visa att nanoträet i en riktning är 30 gånger starkare än befintliga kommersiella material för värmeisolering, däribland frigolit. Nanoträet ska också vara helt nedbrytbart i naturen.

”Detta material kan isolera bättre än de flesta andra värmeisolatorer i dag, inklusive frigolit. Det är extremt lovande för användning till energieffektiva byggmaterial”, säger forskaren Tian Li vid enheten för materialvetenskap och teknik vid University of Maryland, i en kommentar.

En artikel om nanoträet har nyligen publicerats i Science Advances.

Ania Obminska

Mer om: Isolering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer