Nytt supermaterial halare än teflon

2008-11-24 13:33  
Risk för halka. Ett stålsubstrat har täckts med ett två mikrometer tunt lager bam.

Halare än teflon och superhårt. Nu ska det nya materialet bam, som upptäcktes av en slump, bli framtidens smörjmedel.

Forskarna vid amerikanska Department of Energy Ames Laboratory försökte för flera år sedan utveckla ett material som genererar elektricitet när det värms upp. Experimentet misslyckades, men forskarna förstod ändå att de hade gjort en intressant upptäckt.

–Vi hade ett väldigt besvär med att skära, mala eller polera det, säger Alan Russell till New Scientist.

Materialet som döptes till bam visade sig vara det tredje hårdaste materialet som finns. Endast diamant och kubisk bornitrid är hårdare, enligt forskargruppen. Det är dessutom betydligt halare än teflon.

Nu har Ames Lab startat ett projekt för att utnyttja bam som smörjmedel. Tanken är att materialet ska användas som ytbeläggning för rörliga delar i maskiner för att minska friktionen. Det fyraåriga projektet har en budget på motsvarande 25 miljoner dollar.

Det nya supermaterialet består av bor, aluminium, magnesium och titanborid. Varför det är så hårt och halkigt är fortfarande inte helt fastställt.

Charlotta von Schultz

Mer om: FoU Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer