Nytt Nobelprisalternativ går till svensk ryggradsforskare

2008-06-03 10:07  
Sten Grillner

Den svenske neurofysikern Sten Grillner finns bland pristagarna när den förmögne norrmannen Fred Kavli delar ut 18 miljoner kronor i nyinstiftade priser.

Rymdens kvasarer, mikroskopiska kolnanorör, och hjärnans tillblivelse hos foster. Det hör till forskningsämnena för de sju forskare som får dela på prispengarna i den första utgåvan av Kavlipriset.

Det största, det minsta och det mest komplexa står i fokus för den norskfödde affärsmannen Fred Kavli, vars stiftelse delar ut 1 miljon dollar på vardera av de tre områdena astrofysik, nanoteknik och neurovetenskap.

Sten Grillner, chef för Nobelinstitutet för neurofysiologi vid Karolinska institutet, är en av tre forskare som får dela på neurovetenskapspriset. Sammantaget har de avkodat de grundläggande mekanismerna som styr det centrala nervsystemets utveckling och funktion. Sten Grillners arbete har gällt hur nervkretsar hos däggdjur styr rytmiska rörelser. Han delar priset med USA-forskarna Pasko Rakic och Thomas Jessell.

Ett norskt samarbete
Louis Brus och Sumio Iijima får nanovetenskapspriset, efter att på 1990-talet ha upptäckt vad som kallas kvantprickar respektive kolnanorör.

Rymdpriset delas av Maarten Schmidt och Donald Lynden-Bell, som forskat kring så kallade kvasarer.

Kavlipriset delas ut i samarbete mellan Kavlistiftelsen samt Norges vetenskapsakademi och utbildningsdepartement. Det ska delas ut vartannat år. Arrangörerna själva kallar priset för ett komplement till Nobelpriset.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer