Nytt material krymper när det töjs

2012-05-25 13:30  
Bilden illustrerar vad som skulle hända om ett klot rullar på ett material med negativt kompressionsindex.Illlustration: Adilson Motter

Material som krymper när det töjs och expanderar när det tycks i hop. Brittiska forskare har designat material som gör våld på fysikens lagar.

Att material får större yta och blir tunnare när det töjs är vi vana vid. Nu hävdar amerikanska forskare att det går att tillverka material som beter sig tvärt om; det krymper när det töjs och expanderar när vi trycker i hop det. Materialen tillhör kategorin metamaterial, artificiella material som har egenskaper som inte finns i naturen. Dit hör negativt brytningsindex och som i det här fallet negativt kompressionsindex.

För att få till metamaterial krävs avancerade simuleringsprogram liksom små byggstenar, arrangerade i komplicerade och återkommande mönster. Byggmaterialen är däremot vanliga material som guld, silver eller som forskarna nu föreslår - gummi.

Bakom designen av materialet ligger Zachary Nicolau och Adison Motter vid Northwestern University i Chicago. Ännu så länge handlar det om teoretiska beräkningar, men forskarna är optimistiska när det gäller möjligheten att skapa materialet även i den fysiska världen.

-Genom att sätta i hop små strukturer av gummi kan man få fram ett material med de här egenskaperna, säger Adison Motter till Physics world.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Metamaterial

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer