Nytt material kan göra mobilen kladdfri

2018-04-13 10:22  
En olja hälls på en glasskiva med den vätskeavstötande beläggningen som har tagits fram vid University of Michigan. Foto: Robert Coelius, Michigan Engineering

Kladdiga och smutsiga mobilskärmar, bänkskivor och golv kan snart vara ett minne blott. Materialforskare vid University of Michigan har tagit fram en genomskinlig beläggning som ska kunna stöta bort de flesta kända vätskor från en yta.

För att ta fram ett ytmaterial som kan stöta bort bland annat vatten, oljor och alkoholer har forskare vid University of Michigan kartlagt ett stort antal ämnens grundläggande egenskaper. Sedan har de räknat på hur ämnena kommer att bete sig när de kombineras på olika sätt.

Ett krav var att beläggningen skulle bli transparent, ett annat att det behövde vara jämnt nog för att kunna avvisa en mängd olika vätskor, bland annat oljor. Det hela landade i en blandning av fluorerad polyuretan och molekylen F-POSS, som stöter bort vätskor.

”Avstötningsmedlet och bindmedlet blandar sig tillräckligt bra för att skapa en klar beläggning, men det finns en mycket liten mängd fasseparation mellan dem. Den separationen gör det möjligt för F-POSS att komma upp till ytan och skapa ett fint avvisande skikt”, förklarar forskaren Mathew Boban, en av författarna till studien som har publicerats i ACS Applied Materials & Interfaces.

Krav: transparent material

Blandningen kan användas på flera olika sätt, den kan exempelvis sprutas och borstas på olika ytor, där den sedan binder sig fast. Beläggningen ska vara helt genomskinlig.

Materialforskaren Anish Tuteja vid University of Michigan, som också har arbetat med studien, säger att beläggningen ska funka på bland annat dataskärmar, bord, golv och väggar. Och han tror att materialet kan bli tillgängligt inom några år.

Läs mer: Chalmers elektriska textil tänder lampa när den töjs

Anish Tuteja uppger att kostnaden för det nya ytmaterialet kan bli låg eftersom fluorerad polyuretan är både billigt och vanligt. F-POSS är dyrt och sällsynt i dag, men tillverkningen är på väg att skalas upp och då kan kostnaden minska rejält, tror han.

Forskargruppen ska göra ytterligare studier för att säkerställa att beläggningen är giftfri, så den kan användas på exempelvis förskolor.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt