Nytt material ger däck som lagar sig själv

2015-09-25 12:13  

Bildäck som lagar sig själva. Det kan bli möjligt med ett nytt innovativt material, utvecklat av polymerforskare.

Punka på bildäcket leder ofta till inköp av ett nytt. Det kan det bli ändring på sedan Amit Das och hans kolleger vid Leibniz-Institut für Polymerforschung i Dresden, Tyskland, tagit fram ett gummi som läker sig själv. Tricket är att tillsätta kol och kväve till ett kommersielt tillgängligt gummimaterial.

Resultatet är ett elastiskt och tåligt däckmaterial som kan tillverkas utan den vulkaniseringsprocess som används i dag. Och som själv kan laga ett snitt eller nötning. I rumstemperatur tar läkningen cirka åtta dagar. Det betyder att ett trasigt däck skulle kunna bli som nytt bara genom att ligga i garaget. Höjer man temperaturen till 100 grader under tio minuter går processen snabbare.

Tester visar att ett lagat däck klarar ett tryck på 5199 kPa (754 psi alt 52 bar). Det motsvarar enligt forskarna ett 20 gånger högre däcktryck än normalt.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Bildäck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer