Nytt material av nästan ingenting

2003-12-02 23:00  
Spanska forskare har lyckats tillverka "magnetisk luft", ett nytt material som till 99 pro-cent består av ingenting. Det genomskinliga och ultralätta materialet kan komma till nytta i bland annat nya typer av platta bildskärmar eller magnetooptiska dataminnen.
 
Det lätta magnetmaterialet tillverkas genom att blanda kisel-aerogel (ett fast, poröst material som till största delen består av luft) med extremt små magnet-partiklar av neodym, järn och bor (Nd2Fe14B). Under tillverkningen orienteras partiklarna i ett mag-netfält.
 
De spanska forskarna har lyckats tillverka en flera centimeter lång cylinder med en centimeters diameter. Materialet är mekaniskt stabilt och det krävs ett relativt starkt magnetfält för att påverka dess permanentmagnetiska egenskaper. Det är också en bra isolator för ljud, elspänning och värme. NyT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer