Nytt labb ska fånga vårt innersta

2016-02-05 14:32  

Ett beteendevetenskapligt laboratorium planeras vid Luleå tekniska universitet. Forskare ska kunna mäta både medvetna och omedvetna beteenden.

-Tanken är att komma åt kognitiva processer som är svåra att förstå och mäta på andra sätt. Man kan fråga folk hur de tror att de reagerar på vissa situationer, men när det verkligen händer så är det kanske helt annorlunda, säger Bjarne Bergquist, professor i kvalitetsteknik och ansvarig för det nya labbet.

Ett konkret exempel på vad som kan undersökas är till exempel hur människor reagerar på självkörande bilar.

-I en simulator så kan vi se att folk blir lite rädda i trafiksituationer. Till exempel att de spänner musklerna eller annat som vi kan mäta. Men om man frågar efteråt så säger de att de inte blev rädda alls. Det är såna saker man kommer att kunna använda labbet till, säger Bjarne Bergquist.

I det nya labbet ska det finnas utrustning som kan mäta allt från ögonrörelser och pupillstorlek till aktivitet i hjärnan och hur mycket försökspersonerna svettas. Det ska fungera som ett resurscentrum och vara tillgängligt för alla forskare vid universitetet. Även andra aktörer ska kunna använda labbet, till exempel har Trafikverket visat intresse för att testa sina trafikledningscentraler där. Bjarne Bergquist tror att allting kommer att stå klart i oktober eller november i år.

-Det känns såklart jättespännande att starta, men riktigt lycklig kommer jag inte att bli förrän labbet är igång och används för att göra bra och intressant forskning, säger han.

Torill Kornfeldt

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer