Innovation

Nyheter som får professorer att skaka

Clem Pryke (University of Minnesota), Jamie Bock (Caltech), Chao-Lin Kuo (Stanford) och John Kovac (Harvard) såg till att upptäckten av gravitationsvågor hölls inom gruppen tills det endast återstod några dagar till offentliggörandet. Foto: TT-bild/Elise Amendola AP-photo

Trots att forskningsresultaten redan för tre år sedan visade spår av gravitationsvågor, lyckades forskarna vid Bicep2 att hålla dem hemliga.

Publicerad

Det är ingen slump att många togs på sängen av måndagens spektakulära resultat om universums expansion.  Inte ens inflationsteorins upphovsmän Andrei Linde och Alan Guth kände till att deras teorier skulle bli bekräftade förrän de kontaktades av forskarna vid Bicep-teleskopet. När ett pressmeddelande förra fredagen, gick ut till pressen att en banbrytande upptäckt skulle presenteras, började spekulationerna. Jämfört med forskningen om Higgs boson, där resultaten kom i små vågor, har Bicep2-forskarna varit extremt duktiga att lägga locket på.

En av de främsta orsakerna är antalet forskare som kände till resultaten, en annan är den geografiska placeringen av forskningsanläggningen. LHC är ett stort prestigeprojekt i centrala Europa med tusentals forskare. Bicep-projektet är placerat på Sydpolen och endast 20 personer kände under långa perioder till forskningsresultaten. Forskarna behövde inte ens anstränga sig med kryptering och likande i kommunikationen mellan varandra. Bicep2 var lika mycket ur fokus som LHC var i fokus.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här