Nya vapenmisstankar mot Edge

2015-03-23 15:44  

Nu kommer nya uppgifter om FOI:s programvara Edge: Inspektionen för strategiska produkter undersöker koppling till ballistiska missiler.

Mjukvaran Edge är snarlik en digital vindtunnel. Den används för att beräkna luftflöden kring olika kroppar och ägs av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Bland annat har den använts i utvecklingen av Jas 39 Gripen.

Efter avslöjandet av FOI:s så kallade Kinaaffär utreder Inspektionen för strategiska produkter, ISP, sedan ett halvår tillbaka hur Edge ska klassas i förhållande till reglerna om vapenexport.

- Det vi utreder är om den ska klassas som krigsmateriel, icke-krigsmateriel eller en produkt med dubbelt användningsområde, säger Daniel Nord, chef för Kärnverksamheten på ISP.

SVT:s Uppdrag Granskning presenterade i september dokument kring en bulvanaffär som avsåg export av programvaran Edge. FOI hade planer på att förmedla en licens till Kina - trots EU:s vapenembargo mot landet - via KTH. Universitetet hade vid denna tid ett nära flygforskningssamarbete med Kina.

Både 2008 och 2012 bedömde ISP att Edge varken utgjorde krigsmateriel eller en produkt med dubbla användningsområden. Men TV-reportrarna kunde i somras visa ISP att det hade militära funktioner, bland annat innehöll den funktionalitet för att beräkna bomb- eller missilfällning från flygplan.

I juli 2014 klassade ISP återigen Edge som icke-krigsmateriel. Nu med tillägget att programvaran riskerar användas i massförstörelsesammanhang.

Jan-Erik Lövgren, ställföreträdande generaldirektör på ISP, uppger att fokus för utredningen nu är om Edge har funktioner som kan användas för att utveckla ballistiska missiler som på sina banor passerar atmosfärsgränsen, in och ut ur rymden. Som exempelvis lång- och medeldistansmissiler.

- Vi utreder om det finns sådana kopplingar, säger han.

Lars Höstbeck, ansvarig avdelningschef på FOI, säger i en kommentar att Edge är en generell programvara.

- Om du beskriver ett bord och räknar luftflöden runt ett bord så går det bra, beskriver du ett flygplan så går det bra, och beskriver du en missil för att räkna luftflöden för en missil så går det bra. Det är ju ingenting nytt, för Edge är en generell strömningslösare.

Mjukvaran kan användas både i militära och civila sammanhang, medger han.

Det som ISP nu tittar på är om Edge bland annat rymmer kod som anger hur missilernas noskoner - efter rymdfärden - ska klara återinträdet i atmosfären. För det krävs bland annat att missildelen har rätt vinkel.

Myndighetens Teknisk-vetenskapliga råd ska lämna sin slutbedömning senare i vår. Därefter ska ISP ta ställning till klassningen av Edge.

Enligt Lars Höstbeck, vid FOI, förekommer ingen export av Edge till nya licenstagare i dag. Användare, exempelvis företag och forskningsinstitutioner, som har fått licens får för närvarande inte heller ta del av uppdateringar.

KTH:s samarbete med Kina om en vidarelicensiering av Edge stoppades i höstas efter att universitetsledningen rådgjort med ISP.

 

Fotnot:

Samtidigt som utredningen pågått har FOI behållit sin hemsida om Edge, där det står att programmet är nedladdningsbart i en begränsad version. Men när Ny Teknik testar fungerar detta inte.

- Det är inte så att något blivit fel med nedladdningen, utan att någon sådan möjlighet aldrig har skapats, säger Gilla Kruse, kommunikatör på FOI.

Efter att Ny Teknik ställt frågor om hemsidan i veckan ändrade FOI innehållet.

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer