Innovation

Nya spiontricket – tjuvlyssna genom att analysera glödlampan

Foto: Ben Gurion University
Foto: Ben Gurion University

En glödlampa, fritt synfält och rätt algoritm. Mer än så krävs det inte för att spionera. Detta tack vare ny teknik utvecklat av forskare vid Ben Gurion University.

Publicerad

Oavsett vad man tycker om övervakning och spioneri har buggning med gömda mikrofoner och hemliga sensorer länge använts för informationsinhämtning och vid förundersökningar om brott.

Nu har forskare vid israeliska Ben Gurion University samt Weizmann Institute of Science utvecklat en ny teknik som flyttar fram positionerna i branschen. De har tagit fram en lösning där de kan få fram vad som sägs i ett rum genom vibrationer i en glödlampa.

Forskarna kallar det hela för Lamphone och i de tester man har genomfört fungerar det på 25 meters håll. Systemet är helt passivt, fungerar i realtid och kräver inte någon tillgång till rummet man ska avlyssna.

Identifierar tal genom vibrationer

Själva systemet består av en elektro-optisk sensor, en kikare samt en dator med forskarnas programvara. Med hjälp av en algoritm kan tal och sång identifieras genom att endast övervaka vibrationerna i en glödlampa.

Visst, ljudkvaliteten är inte något man skulle vilja ha på hemmastereon – men det räcker för att urskilja vad som sägs.

Ljudet i det rum som övervakas skapar fluktuationer på ytan av en hängande glödlampa. Eller som forskare beskriver det: den hängande glödlampan fungerar som diafragman som vibrerar när ljudvågor träffar den. När lampan är påslagen agerar den som en transduktor och konverterar lufttrycket från ljud till små förändringar i ljus.

I sina tester riggade forskarna upp utrustning på en bro 25 meter från ett kontorshus. I rummet de övervakade spelades dels Beatles Let it be och Coldplay-låten Clocks och dels Donald Trumps slagord ”Make America great again”. I taket hängde en 12 watts led-lampa som hängde i taket.

I fallen med musiken kunde en app som Shazam känna igen den och när det gällde Trumps mening kunde de korrekt identifiera denna med hjälp av Googles tjänst för taligenkänning.

I den rapport som forskarna har skrivit pekar de ut att framtida forskning kan inriktas på att fånga upp ljud via andra ljuskällor.

Ett intressant exempel är att titta på om det är möjligt att fånga upp ljud från dekorativa led-blommor i stället för glödlampor, skriver de.

Forskarna skriver att intentionen med Lamphone inte är att utveckla spiontjänster utan att öka medvetenheten om hur den här typen av tjuvlyssning kan gå till.

Se forskarnas video om Lamphone här: