Nya smittvapnet - laddad polymer

2011-04-12 23:00  

Fibrer som täcks av en yta med bakteriedödande polymerer. Det är ett nytt miljövänligt vapen i kampen mot bakterier och virus. KTH leder forskningsprojektet som ska hjälpa svensk industri att tjäna miljarder.

<p>Josefin Illergård tar pincetten och lyfter upp en vit, fluffig boll ur glasburken. Den liknar en vanlig bomullstuss, men är fluffmassa framställd av vedfibrer. </p> <p>Här i kemilabbet på KTH har den nyss genomgått en behandling som gör att varenda fiber i bollen är täckt av en positivt laddad polymer. Därmed är fibrerna också rustade för att ge sig in i kampen mot virus och bakterier. De har en svag negativ laddning, och dras till fibrerna av den elektrostatiska kraften. Väl där kommer de inte loss, och dör.</p> <p>Polymeren framställs utan farliga lösningsmedel och släpper inte från fibrerna vid tvätt. </p> <p>- Dessutom uppstår ingen resistens hos bakterierna, säger Josefin Illergård, doktorand vid skolan för kemivetenskap på KTH.</p> <p>Tillsammans med hygienjätten SCA och kemikoncernen BASF arbetar hon med att ta fram ett antibakteriellt system för hygienprodukter. Första tillämpningen blir inkontinensskydd där luktalstrande bakterier snabbt ska oskadliggöras. </p> <p>- Lukt är ett problem som väldigt många, även yngre aktiva, lider av i dag och som vi vill lösa, säger Rolf Andersson, hygienexpert på SCA. </p> <p>- Men det måste vara en produkt som inte irriterar huden och som är miljövänlig. Det är kriterier som KTH-projektet uppfyller. </p> <p>Att få ett sådant trumfkort på handen betyder mycket för SCA, som i dag har 25 procent av en global marknad på 55 miljarder kronor. Och för BASF som tillverkar och säljer polymeren polyvinylamin- PVam.</p> <p>Men det till synes enkla polymertricket har långt fler tillämpningar. Dit hör vattenfilter, plåster och antibakteriella kläder (se rutan intill). </p> <p>- Polymeren är starkt bunden till fibrerna och går inte att tvätta loss, säger Monica Ek, projektledare på KTH. </p> <p>Det är en fördel gentemot andra antibakteriella ämnen som i dag finns på marknaden, till exempel den icke-miljövänliga silverjontekniken. </p> <p>Men än dröjer det innan de bakterieinfångande fibrerna kommer ut på marknaden.</p> <p>- En gissning är att det kommer att ta cirka fem år att implementera KTH- tekniken, säger Rolf Andersson.</p>

Fotnot:

KTH-projektet:
Tar fram: Antibakteriella cellulosafibrer.
Medverkar: KTH, BASF, SCA och Karolinska institutet
Finansiering: 3,4 miljoner från Vinnova: SCA och BASF bidrar med lika mycket.
Bakom projektet ligger Lars Wågberg, professor i fiberteknologi på KTH

Teknik med stor nytta

Det här finns i dag:
Våtservett för personligt skydd
Polymer i sprejflaska
Städkit för hotell

Framtida produkter:
Blöjor
Sjukhuskläder
Förpackningar
Träningskläder
Munskydd
Plåster
Vatten­reningsfilter
Luftfilter
Textilier

Kan användas inom:
Livsmedels­industrin
Daglig­varuhandeln
Slakterier
Sjukhus
Patienthotell
Flygplatser
Kollektivtrafiken

Här frodas bakterierna:
Dörrhandtag
Strömbrytare
Fjärrkontroller
Toasitsen
Kranar på toaletter
Mobilen
Tangentbordet

Köp själv!

Bacillskräck? Under april kommer flerpack av servetter med antibakteriella polymerer ut på konsumentmarknaden.

I köttdisken
En ICA-handlare i Ystad testar just nu att använda dem för att hålla charkdisken fri från bakterier och virus. De svenskutvecklade polymererna har godkänts av Livsmedelsverket.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer