Nya satsningen ska öppna avancerade labb för fler

2018-01-24 11:00  
VR-laboratoriet på Lunds Tekniska Högskola är ett av labben som nu blir tillgängliga för utomstående. Foto: Robert Olsson

Det nya initiativet LTH Open Door ger små och stora företag tillgång till laboratorier med avancerad utrustning på Lunds Tekniska Högskola.

Labbmiljöer som används för att testa ny teknik är både dyra och tidskrävande att bygga. Med det nya projektet LTH Open Door vill Lunds Tekniska Högskola, LTH, förenkla företagens innovationsprocess genom att öppna dörrarna till sex laboratorier som finns på högskolan.

Tanken är att både unga och mer etablerade företag ska få tillgång till den avancerade utrusning som finns i labben, berättar Charlotta Johnsson, vicerektor på LTH.

– För många bolag, även större, är det inte alltid möjligt att köpa instrumenten som behövs för ordentliga tester. Vi har redan haft bolag som använder våra labb, och efter den officiella invigningen av projektet i förra veckan är det fler som uttrycka intresse av att komma hit, säger hon.

Förhoppningen är att projektet ska hjälpa till att stärka innovationskraften i regionen – samt bli en grogrund för nya samarbeten.

– I samband med att företagen kommer hit förstärks en kontaktyta mellan akademin och näringslivet som inte har utnyttjats i någon större utsträckning tidigare, säger Charlotta Johnsson.

Slår upp portarna till sex labb

I och med LTH Open Door-intiativet ges utomstående bolag tillgång till sex laboratorier med olika inriktningar:

Biomedicin

3D-printing

Elektronik

VR (Virtual Reality)

Laser

Nanoteknik

Kostnaden för att använda laboratorierna varierar utifrån utrustningen som finns i de olika labben.

Bolag som delar i projektet kommer att kunna viss hjälp av högskolans medarbetare med instruktioner och support av labbutrustningen.

Kalle Wiklund

Mer om: Laboratorium LTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer