Nya rymdindustrin: Tanka satelliter

2018-11-19 09:01  
Satelliten GAIA. Foto: ESA / TT

Satelliter som får slut på bränsle kan inte upprätthålla sin exakta bana runt jorden. Det gör dem oanvändbara även om tekniken fortfarande är fullt funktionsduglig. Nu tar en ny rymdindustri fart: Att serva och tanka satelliter.

Under de senaste åren har en rad företag grundats för att just försöka öka livslängden på satelliter i omloppsbana runt vår planet. Det anses billigare att försöka laga dem än att skjuta upp nya.

– Det är som att kasta bort hundratals miljoner dollar, säger Al Tadros, chef för rymdinfrastruktur och civil rymdfart på företaget SSL som tidigare i november möttes med företrädare inom den expansiva branschen.

Läs mer: Simpla satelliten avslöjade Antarktis former under isen

Enligt Al Tadros kommer hans företag 2021 att skjuta upp en farkost som kan serva två tre dussin satelliter som ligger i spannet 36.000 kilometer från jorden, där de flesta satteliter tillhör telekomindustrin.

Den obemannade farkosten ska kunna docka med en satellit, inspektera den, tanka den och kanske även reparera och byta ut komponenter.

Rymdskrot och "döda" satelliter är ett växande problem. Den amerikanska militären bedömer att 23.000 föremål snurrar runt jorden och av dem är bara 1.900 aktiva satelliter.

Läs mer: Svenskt satellitbolag i samarbete med Space X

3.000 är inaktiva satelliter, 2.000 är delar av gamla raketer och resten härstammar egentligen från två händelser: en medveten robotsprängning av en kinesisk satellit 2007 och en kollision mellan en iridiumsatellit och en rysk satellit i 42.000 kilometer i timmen 2009.

Mer om: Satelliter Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer