Nya roboten vet hur din häck ska trimmas perfekt

2019-10-30 08:22  
Foto: Universitetet i Edinburgh

Vill du ha en parklik tomt men är trött på trädgårdsarbete? Då kan Trimbot vara något för dig. Vid universitetet i Edinburgh håller de på att utveckla roboten som ska klara jobbet.

När det gäller automation är jordbruket ett av fokusområdena. Men då handlar det ofta om automatisering på industriell skala för de stora bruken. För att underlätta trädgårdsarbetet har vi förvisso både robotgräsklippare och automatisk bevattning. Snart kan lösningarna få sällskap av en robotiserad trädgårdsmästare.

Det är vid det skotska universitetet i Edinburgh som forskare håller på att utveckla en skapelse kallad Trimbot. Grunden är en robotgräsklippare, men den har modifierats. Trimbot ska kunna beskära rosenbuskar och trimma häckar. Syftet med utvecklingen är delvis att skapa en maskin som kan bli en assistent till rörelsehindrade och äldre.

Algoritmer pratar med roboten

Trimbot är försedd med fem par stereokameror för 3d-kartläggning samt en ledad robotarm med verktyg. Inför arbetsdagen programmeras roboten med en grovskiss av trädgården. Trimbot navigerar med utgångspunkt från kartan, men arbetar utifrån vad kamerorna ser i sin omgivning. I hjärtat av roboten finns det en dator med algoritmer som berättar hur en buske som är idealt hållen ser ut, samt var en ros ska klippas.

I förlängningen är förhoppningen att tekniken ska hitta in i framtidens robotgräsklippare.

– Att få roboten att fungera på ett tillförlitligt sätt i en riktig trädgård var ett stort steg framåt. Teamet utvecklade ny robotik och 3d-visualiseringsteknik för att den ska fungera utomhus i olika miljöer och i olika sorters ljus, säger professor Bob Fischer i ett uttalande.

Felix Björklund

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer