Nya rekordet: Opportunity rullar på efter 5 000 dagar på Mars

2018-02-20 11:08  

Nasas rover var avsedd för ett tre månader långt uppdrag på vår röda grannplanet. 14 år senare firar den ännu ett nytt jubileum.

Nasas ingenjörskonst går inte av för hackor. I januari 2005 landade rymdsonderna MER-A och MER-B med någon veckas mellanrum på motsatta sidor av Mars yta.

Uppdragen skulle pågå i 90 dagar, men rovrarna överträffade alla förväntningar. Den första sonden, mer känd som Spirit, utforskade Mars fram till sommaren 2009. Efter att ha kört över sju kilometer på planetens yta körde rovern fast, och upphörde till sist att fungera.

Men tvillingfarkosten Opportunity, stor som en golfbil, rullar allt jämt vidare. I lördags uppmärksammade Nasa att sonden firade ett imponerande jubileum: 5 000 dagar, eller solar som Nasa kallar det, i aktiv tjänst på Mars yta.

– Fem tusen solar har gått sedan starten på vårt 90 solar långa uppdrag, och den här fantastiska rovern ger oss ständigt nya överraskningar från Mars, säger projektets ledare John Callas i ett pressmeddelande.

Det stora hotet mot rovern är att den ska få slut på ström, speciellt under de långa och mycket ljusfattiga vintrarna på Mars. Nasa har lyckats lösa problemet genom att ställa sonden i nordliga sluttningar med panelerna riktade rakt mot solen.

Opportunitys uppdrag består numera av att utforskad den jättelika kratern Endeavour. I dagsläget befinner sonden sig i dalgången Perseverence, och har under sina år på Mars kört mer än 45 kilometer.

Samtidigt har den skickat runt 225 000 bilder tillbaka till högkvarteret i Pasadena, Kalifornien. Vill du följa Opportunitys resa finns samtliga tillgängliga i Nasas digra bildbank.

Simon Campanello

Mer om: Nasa Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer