Nya pengar till fettmätning från Linköping

2014-01-31 12:20  
En undersökning i magnetkamera avslöjar exakt mängden bukfett, underhudsfett, leverfett och muskler i olika delar av kroppen. Foto: Amra

Fetma är ett växande problem världen över. Genom att mäta exakt var fettet sitter på kroppen kan sjukdomar förebyggas. Industrifonden satsar fem miljoner kronor på tekniken.

Bukfett ökar risken kraftigt för många sjukdomar. Men hittills har det inte funnits någon exakt metod att mäta det farliga, dolda fettet i kroppen.

Det vill Linköpingsföretaget Amra ändra på. Företaget är en avknoppning från Centrum för Medicinsk Bildvetenskap och Visualisering. Forskarna bakom företaget har utvecklat en teknik för att analysera bilder från magnetkameror som gör det möjligt att mäta exakt mängden bukfett, underhudsfett, leverfett och muskler i kroppen.

Ny Teknik har tidigare skrivit om tekniken när Amra bildades för fyra år sedan.

Sedan dess har företaget vuxit till sex anställda och har fått ett stort läkemedelsbolag som kund berättar vd Tommy Johansson.

- De vill mäta vad som händer i kroppen under tester med nya läkemedel, säger han.

Industrifonden investerar nu fem miljoner i Amra "som ett första steg i ett större finansieringsupplägg".

- En fjärdedel av världens vuxna befolkning har diagnosen metabolt syndrom vilket ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke och att utveckla diabetes typ 2, säger Hedvig Andersen, investeringsansvarig på Industrifonden.

- En bättre diagnos behövs för att vända denna trend och det kan AMRA:s unika lösning bidra till.

Marie Alpman

Mer om: Magnetkamera Amra

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer