Nya metoden självlagar sprickor i rotorblad och flygplansvingar

2022-11-11 07:00  
Sedan tidigare har forskarvärlden presenterat material som kan reparera uppkomna skador, men enligt North Carolina State University har effektiviteten en tendens att snabbt klinga av. Foto: Carolina State University

Kompositen lagar sina egna sprickor, och processen kan upprepas lika effektivt minst 100 gånger. Tekniken är bland annat intressant för rotorblad till vindkraftverk.

Forskarvärlden har sedan tidigare presenterat material som kan reparera skador av sig själv. Men effektiviteten i sådana material har en tendens att snabbt klinga av, konstaterar forskare vid North Carolina State University (NCSU) i USA. Dessutom krävs det ofta att en skadad komponent monteras ned för att lagningsprocessen ska kunna genomföras.

Men vid NCSU har man tagit fram teknik som sägs ha en bättre livslängd för självläkande komposit av glasfiber och kolfiber. Det skriver universitetet på sin hemsida.

Det nya materialet skulle kunna användas i flygplansvingar, satelliter eller komponenter för fordonsindustrin. En stark kandidat är dock rotorbladen i vindkraftverk, vars laminat har en begränsad livslängd – och problem uppstår när skikt börjar separera från varandra.

Läs mer: Kinesiska vindkraftsparken ska bli störst i världen

Den nya lösningen utgörs av en 3d-printad termoplast som ligger ovanpå hartsen och fibern. Materialet kombineras med tunna värmeslingor mellan lagren som aktiverar läkningsprocessen när strömmen slås på. Då smälter det plastlagret och fyller upp eventuella sprickor.

Enligt forskarna kan processen upprepas minst 100 gånger med bibehållen effektivitet. Till detta sägs det förhållandevis billiga plastlagret öka motståndskraften mot sprickbildning med upp till 500 procent. Därmed torde den ökade tillverkningskostnaden kompenseras av en förbättrad livslängd, exempelvis för turbinblad.

Tekniken skulle även kunna göra det möjligt för flygplanstillverkare att minska de kemikalier som i dag används för att motverka isbildning på flygplanskroppen.

NCSU-forskarna har publicerat sitt arbete i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer