Nya kolpulvret är ett billigt sätt att fånga koldioxid

2019-01-14 08:29  
Foto: Zheng et ai

Co2 älskar att fastna på kol. Nu har forskare lyckats manipulera storleken på porer i små kolsfärer. Hålen är bara något större än koldioxidmolekylerna, och när de väl har kommit in så kommer de inte ut.

En prognos av forskare inom den internationella organisationen Global Carbon Project, visar att världens samlade koldioxidutsläpp var högre under 2018 än något tidigare år. En FN-rapport konstaterar samtidigt att det inte räcker med att gå över till förnybar energi – vi behöver också fånga in koldioxid. Det finns redan många anläggningar som är igång, men deras metoder är dyra.

Nu har en professor vid University of Waterloo hittat en enkel och förhållandevis billig lösning för att hantera kolkraftverkens utsläpp. Kemiingenjören Zhongwei Chen har utvecklat ett pulver av kol som kan suga upp koldioxiden innan den kommer ut i luften.

När koldioxidmolekyler får kontakt med kol så vill de fastna på ytan. Processen som kallas adsorption gör kol är perfekt för att fånga Co2. I samarbete med forskare i Kina har Chen lyckats manipulera storleken på porerna och i de små sfärer som utgör kolpulvret, och ökat porernas antal markant.

Läs mer: Flygutsläppen har ökat med 47 procent

– Vårt pulver är effektivt eftersom porerna bara är 2-3 gånger större än koldioxidmolekylen. Genom att försäkra oss om att vi har rätt antal porer och i rätt koncentration får pulvret förmågan att effektivt skopa upp den kol som finns i de utsläpp som passerar genom materialet säger Zhongwei Chen till Echowatch.

Tekniken kan användas vid kraftverk

När koldioxiden väl befinner sig i porerna så är attraktionskraften för stor och den kan inte lämna sitt hål. Pulvret har flera fördelar. Det kräver ingen installation av någon slags hårdvara för att fungera, och råvaran kan vara socker, melass, plantor från risproduktion, halm eller agar. Enligt professorn är hans metod långt effektivare än annan existerande teknik för att samla in koldioxid, och tekniken kan användas vid kraftverk och fabriker där man bränner kol. Materialet skulle sedan förvaras under mark.

– Den här tekniken är designad för att vara en verklig lösning på ett verkligt problem som världen står inför just nu. Om den här tekniken kan få oss att klara oss bättre medan vi hittar och implementerar nya pålitliga energikällor så är det positivt, säger Zhongwei Chen.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt