Nya Karolinska slänger ut Elekta

2017-12-12 13:43  
Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS. Foto: TT

Elektas strålkanoner håller inte måttet utan slängs ut från Nya Karolinska. Ärkerivalen Varian tar över.

Det börsnoterade medicinteknikföretaget Elekta, som i december förra året vann en order på att leverera ett tiotal linjäracceleratorer, i vardagligt tal strålkanoner till Nya Karolinska sjukhuset stoppas nu definitivt från uppdraget. Sedan i september har landstinget haft ett tillfälligt stopp för installationer av Elektas strålkanoner.

Med beskedet från landstingsstyrelsen på tisdagen förlorar Elekta delar av den order som är värd närmare 350 miljoner kronor. Det tappade ordervärdet motsvarar 190 miljoner kronor.

För Elekta är den inställda leveransen en motgång inte bara i ekonomiska termer. Nya Karolinska sjukhuset var tänkt att bli en ny referenskund.

Elekta kvarstår som leverantör av invärtes  strålterapi, så kallad brachyterapi, till NKS. Värsta rivalen, amerikanska Varian, kommer nu genom direktupphandling att överta Elektas leveranser av strålkanoner, uppger Anne Rundquist chefsjurist vid Stockholms läns landsting till Ny Tekniks systertidning Affärsvärlden.

Av ett pressmeddelande från landstinget framgår att en ny upphandling av extern strålbehandlingsutrustning till NKS kommer att genomföras.

- Landstingsstyrelsen har beslutat att godkänna en avsiktsförklaring och att ge landstingsdirektören i uppdrag att underteckna avsiktsförklaringen med Elekta för att säkerställa att strålbehandlingsutrustningen för NKS levereras i enlighet med kraven i upphandlingen i tid för driftsättningen av sjukhuset. Avsiktsförklaringen medför att en ny upphandling av den externa strålningsutrustningen ska göras för NKS, säger Anne Rundquist chefsjurist vid Stockholms läns landsting i ett uttalande.

Calle Froste

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt