Nya bilden av solen är den mest detaljerade någonsin

2020-01-30 10:31  
Den här detaljbilden av solen täcker ett område om 36.500 × 36.500 km. Foto: NSO/NSF/AURA

Nu har det nya teleskopet DKIST levererat sin första mäktiga bild. Den visar solens yta på en detaljnivå vi aldrig tidigare skådat.

Hur ser solen ut egentligen? En smärtsam och dålig idé vore att titta direkt på solen. Desto bättre då att ta del av nya unika bilder tagna av teleskopet Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST). Det pinfärska teleskopet är placerat på Hawaii och har tagits fram för att studera solen. Officiellt tas det i bruk senare i år. Men redan nu har man alltså släppt de första unika bilderna av solens yta.

Läs mer: Astronomer har hittat två nya superjordar där liv kan finnas

Vad är det då bilden visar? Så kallade granuler. När värme stiger upp från solens inre bildas ett mönster på solens yta. Cellstrukturen du ser är storleksmässigt att jämföra med delstaten Texas.

I videon nedan kan du se hur granulerna rör sig.

Professor Jeff Kuhn vid University of Hawaii är lyrisk över bilden.

– Det här är det största framsteget för mänsklighetens förmåga att studera solen från jorden sedan Galileo Galileis tid, säger han i ett pressmeddelande.

Bilderna avslöjar bland annat att solens yta är grynig, som om den vore täckt av små guldkorn. Eller förresten, så särskilt små är de inte, eftersom varje korn ungefär är av samma storlek som Frankrike.

– Det som vi tidigare trodde var en enstaka ljuspunkt, en enda struktur, bryts nu upp i mängder av mindre strukturer, säger Thomas Rimmele till Scientific American.

Enligt Thomas Rimmele är dock detta bara början av vårt utforskande av solen. För snart ska två rymdfarkoster komma ännu närmare. Den ena, Nasa:s Parker Solar Probe, har redan skjutits iväg. Tanken med denna farkost är att komma så nära att bara fyra procent av avståndet mellan solen och jorden återstår, det vill säga på 0,04 astronomiska enheter (AU) från solen.

Den andra farkosten är konstruerad av den Europeiska rymdstyrelsen ESA och är planerad att lyfta från Cape Canaveral i Florida, USA, den 7 februari. Denna farkost, Solar Orbiter, kommer "bara" att komma på 0,28 AU från solen, men kommer å andra sidan att ta de första bilderna av solens poler.

Viktor Krylmark

Mer om: Rymden Teleskop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer