Nya Asimo allt mer social

2011-11-08 14:26  

Honda presenterar en ny generation Asimorobotar som rör sig smidigare bland människor och som känner igen röster och ansikten.

Humanoiden Asimo har i sin nya tappning fått fler egenskaper som gör att roboten uppträder än mer socialt bland människor. Honda anser att Asimo har avancerat från att vara en automatisk maskin till att bli en självstyrande maskin.

Roboten fattar nu fler beslut baserade på motsvarigheten till synintryck, ljud och rörelser i omgivningen. Asimo väger samman intrycken och fattar beslut om det egna rörelsemönstret. Roboten kan avbryta en uppgift och övergå till en annan om den märker att omgivningen vill det.

Ansiktsigenkänning och ljudanalys gör att Asimo kan känna igen flera olika personer även om dessa pratar samtidigt med roboten.

Asimo kan också avgöra i vilken riktning en mötande person tänker gå och på någon sekund välja en egen riktning så att de inte krockar.

Humanoiden har även blivit starkare och mer välbalanserad än tidigare. Topphastigheten har ökat från 6 till 9 km/h. Dessutom kan roboten hoppa på ett ben, men även på två ben, och kan numera gå på ojämnt underlag.

Ytterligare en förfining av humanoiden är de fem fingrarna på varje hand. Sensorer i handflatan och i fingrarna gör att Asimo kan utföra uppgifter som att skruva av kapsylen på en flaska och hälla upp innehållet i ett glas.

Varje finger kan röras individuellt och Asimo kan numera kommunicera med ett teckenspråk som används i Japan. Hela roboten är nu kapabel att utföra 57 frihetsgrader, vilket är 23 fler än föregående generation. Vikten har minskat med 6 kg till 48 kg. Asimorobotarna är 130 cm långa.

Exempel på rörelser här

Håkan Abrahamson

Mer om: Honda Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer