Ny upptäckt om pärlemor

2015-12-08 14:37  

Nya rön om hur pärlemor i musselskal är uppbyggda kan leda till utveckling av helt nya högprestandakeramer.

Det är forskare vid Friedrich-Alexander universitetet i Erlangen Nürnberg, Fau, som för första gången visat att pärlemor i musselskal inte skapas genom kristallisation, vilket varit den gängse uppfattningen, utan genom en påbyggnad av nanopartiklar i en organisk byggprocess.

Under ledning av professor Stephan E Wolf har Fau-forskarna studerat skalet från medelhavsmusslan Pinna nobilis med hjälp av rastertransmissionselektronmikroskop.

Forskarna fann att skalet var uppbyggt i tre skikt. Ytterst ett oregelbundet kalcitskikt, ett organiskt skikt i mitten och innerst pärlemorskiktet.

Särskilt intressant fann forskarna övergången mellan det organiska skiktet och pärlemorskiktet. Där såg de nanopartiklar i storlekar mellan 50 och 80 nanometer, som mer och mer samlades till pärlemorplattor, för att slutligen bilda pärlemor så som vi är vana att se det.

Därmed hade forskarna visat att pärlemor inte, så som man länge hävdat, bildas genom en klassisk kristallisationsprocess utan genom en ansamling av redan färdiga nanokristaller.

- Ska man likna tillväxten av pärlemor vid ett husbygge så är musselskalet som ett elementbygge, medan klassisk kristallisation mer liknar murning med enskilda stenar, säger Stephan Wolf.

Hur skikten är uppbyggda har stor inverkan på de mekaniska egenskaperna för musselskalet. Ett kristalliserat material som byggs upp av enskilda joner skulle snabbt brytas sönder, enligt Wolf.

Forskarna försöker nu i laboratorium efterlikna hur pärlemor bildas för att kunna tillverka tåliga keramer. Stephan Wolf poängterar fördelarna ur energisynpunkt: Pärlemor bildas inte naturligt i heta ugnar, utan i kallt havsvatten.

Mer om studien i Nature Communications.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer