Ny textil avgör själv om du behöver värme eller kyla

2019-02-07 20:00  

Forskare i USA har utvecklat en ny slags självreglerande textil. Materialet känner av när det är läge att värma eller kyla ner den som bär det.

De flesta kläder som vi tar på oss håller oss huvudsakligen varma. Forskare vid University of Maryland har utvecklat ett nytt slags självreglerande tyg som kan värma men också kyla ner någon vid behov.

Människokroppen absorberar och avger mycket av sin värme i form av infraröd strålning. Det här är något som det nya tyget drar nytta av, enligt studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science

Det nya materialet är gjort av ett garn bestående av en polymer som har täckts med ett tunt lager kolnanorör. Garnet är känsligt för infraröd strålning, och kan därmed reagera på temperatur- och fuktförändringar hos personen som bär det.

Läs mer: Nya materialet kan kyla sig själv vid extrem hetta

När du är varm eller fuktig dras fibrerna i varje enskild garntråd ihop, vilket ökar avståndet mellan garntrådarna i materialet. Detta gör att tyget kan ”andas” mer och bidra till att kyla kroppen. Om du i stället är kall eller torr tar fibrerna mer plats och täpper igen hålrummen mellan trådarna, för att hålla in värmen, och förhindra att den släpps ut.

Materialet ska kunna stickas, färgas och tvättas samt användas i befintliga kommersiella processer, enligt forskarna bakom innovationen. Men hur snart vi kan få se det på marknaden är oklart.

Ania Obminska

Mer om: Textilteknik Tyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer