Ny teori: vad fanns före Big Bang?

2014-03-14 13:15  

Är det möjligt att universum skapades av "ingenting"? ja, hävdar två forskare i informationssystem i Haifa.

Frågor om vad som fanns innan universum uppstod enligt Big Bang-teorin har sysselsatt forskare genom tiderna. Nu kommer forskarna Maya Lincoln och Avi Wasser vid universitetet i Haifa med en ny teori. Forskarna har en bakgrund som informationsteoretiker.

Deras teori "Creation ex Nihilo" publicerades nyligen i Elseviers publikation 'Physics of the Dark Universe'.

Som forskare inom informationssystem skiljer sig deras tankegångar från vanligare teorier om kosmologi och mörk materia.

- Det finns teorier som hänvisar till universum som ett självständigt informationssystem som styrs av mjukvara som skriver sig själv, säger Maya Lincoln. Man skulle kunna säga att man kan föreställa sig en källkod som styr fysikens lagar, hävdar hon. Det var så hon och Avi Wasser började tänka kring universums skapelse.

Sett utifrån ett informationssystem skulle det vara möjligt att definiera "ingenting" som ett system som består av ett oändligt antal informationselement och ett oändligt antal anti-informationselement, som existerar samtidigt och därför tar ut varandra.

Ett sådant "ickesystem" resulterar i ickemateria, icketid och även ickeinformation.

Enligt den nya teorin så skulle före Big Bang detta system vara symmetriskt med oändligt antal information och anti-information som tog ut varandra.

Men enligt ett vedertaget fenomen inom fysiken så utsätts sådana system för spontaneous symmetry break (ssb) när ett ojämnt antal bitar i varje bitgrupp sätter informationssystemet i obalans. Dessa symmetribrott ger upphov till information som skapar energi och därmed överför informationssystemet från ett "ickesystem" till ett materiasystem.

Därvid ansluter sig Haifaforskarnas teori med teorin om Big Bang.

Läs mer om teorin på Sciencedirect.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer