Ny teknik upptäcker fler droger i blod

2019-04-08 07:05  
Foto: TT

Polisens möjligheter att upptäcka olagliga substanser via blodprov har förbättrats väsentligt det senaste året sedan Rättsmedicinalverket infört en ny analysmetod.

– För alla droggrupper har vi ökade positiva resultat, säger Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket i Linköping.

För ett drygt år sedan började Rättsmedicinalverket, som bland annat analyserar blod för polisens räkning, använda en ny analysmetod. Elisa, som metoden kallas, skulle förbättra möjligheterna att upptäcka olagliga narkotikasubstanser via blod. Genom metoden kunde man bland annat lägga till två nya substanser, tramadol och buprenorfin, till det "vanliga paket" som alltid testas för vid narkotikaanalyser av blod.

– Tidigare krävdes en ganska dyr verifikationsanalys för att kunna testa blodet för de substanserna, test som i de allra flesta fall kom tillbaka negativa, säger Robert Kronstrand.

Fem gånger så många positiva resultat

Efter teknikbytet till Elisa har resultaten snarare varit tvärtom. Nu får man fem gånger så många positiva resultat för de två nya substanserna jämfört med tidigare - från 152 positiva resultat för de båda substanserna innan, till 673 efter, under en jämförbar period.

Tekniken ger också fler positiva resultat för de substanser som sedan tidigare alltid testats för.

– Elisa gör att vi kan hitta lägre nivåer av missbruksmedel i blod, vilket är viktigt, säger Robert Kronstrand.

Den nya metoden tar lite mer tid i anspråk än den gamla tekniken, men teknikbytet var rätt val, säger Robert Kronstrand.

– Man kan säga att vi har ökat kvaliteten, och nu har vi köpt ett nytt instrument som dubblar kapaciteten i antalet prov vi kan analysera med Elisa. Så vi satsar, och det finns möjligheter att utveckla det ytterligare, om polisen skulle önska det.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer