Ny svensk sprej läker brännskador

2017-10-13 16:42  

Kroppens egen kolhydrat heparin kan läka brännskador. En ny svensk sprej ska snart testas kliniskt.

I början av 1900-talet upptäcktes att polysackariden heparin har anti-koagulerande egenskaper. Sedan dess har den blivit vanlig i läkemedel, bland annat som blodförtunnare.

Men heparinets uppgift i människokroppen är inte helt klarlagd. Det är möjligt att den spelar sin viktigaste roll i immunförsvaret.

Kemisten Olle Larm har som forskare och entreprenör ägnat sitt yrkesliv åt heparin. Ny Teknik har tidigare berättat om hans metod att rena blodet hos patienter med blodförgiftning med hjälp av heparin. Det sker genom att blodet leds genom en kolonn med plastkulor belagda med heparin, som binder bakterier och andra mikroorganismer.

Men heparin har andra intressanta egenskaper. Flera forskare har upptäckt att ämnet också är smärtlindrande, anti-inflammatoriskt och anti-mikrobiellt.

Det utnyttjar Olle Larm i sin senaste uppfinning, en heparinsuspension som kan appliceras med hjälp av en sprej.

– Suspensionen bildar en film som skyddar såret och låter heparinet verka, berättar han.

Sprejen har utvecklats i företaget Bonoss Medical och ska snart testas kliniskt på brännskadade patienter i Uppsala.

Men Olle Larm har redan använt den på sig själv. När han åt en marmeladsmörgås följde en geting med in i munnen och stack honom. Han testade då suspensionen i form av salva.

– Smärtan försvann direkt. Jag trodde först det var en slump, berättar han.

Flera skador senare, bland annat från brännässlor och bastuaggregat, är han övertygad om att heparin har smärtstillande egenskaper. Men det förbryllar honom.

– Varför heparin är smärtlindrande begriper jag inte. Jag tror att det har med heparinets roll i immunsystemet att göra, säger han.

I samband med brännskador är smärtlindring ovärderlig. Läkare som har testat rent heparin på brännskadade patienter vittnar om att barnen slutar att skrika och gråta.

I Bonoss Medicals sprej har heparin blandats med kitosan, en polysackarid som utvinns från räk- och hummerskal, för att få fram en positivt laddad suspension som fäster på den negativt laddade vävnaden. Kitosanet motverkar också heparinets antikoagulerande verkan och fördröjer dess nedbrytning i kroppen.

Även andra forskare har kommit på att heparin och kitosan är en användbar kombination. Det Bonoss Medical har upptäckt är hur suspensionen kan steriliseras och användas i sprejflaska. Två patent är inlämnade för att skydda uppfinningen.

Olle Larms barndomsvän Helene Dahlgren har använt sprejen på en besvärlig solskada på underläppen.

– Jag hade testat allt på apoteket och skickats mellan vårdcentral och tandläkare, men det läkte aldrig. När jag fick testa Olles sprej bildades en sårskorpa över natten. Jag blev väldigt glad, berättar hon.

Olle Larm hoppas att sprejen ska bli ett komplement till antibiotika och hjälpa tusentals patienter med brännskador eller sår i munhålan.

Men än så länge återstår en hel del arbete innan sprejen finns på marknaden. Sannolikt kommer det att dröja minst fem år.

Ska testas på patienter

Kliniska tester av Bonoss Medicals sprej ska göras på 10-20 brännskadade patienter i Uppsala någon gång efter årsskiftet. Studien ska undersöka hur stor smärta patienten upplever, om såren drabbas av infektion och hur lång tid det tar för såren att läka.

Jämförelser ska göras med patienter som får konventionell brännskadebehandling, det vill säga smärtstillande och eventuellt antibiotika.

Prövningen ska ligga till grund för en registrering av sprejen som en medicinskteknisk produkt. Testerna i Uppsala motsvarar ungefär kliniska studier i fas 2 inom läkemedelsutveckling.

Linda Nohrstedt

Mer om: Brännskada

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer