Ny svensk metod avslöja bomber

2009-11-13 13:34  

Enstaka partiklar från bomber ska kunna upptäckas med en ny svenskutvecklad metod. –Tanken är att ta fram en detektionsmetod som kan upptäcka små, små mängder av explosivämnen på exempelvis bilar, dörrhandtag eller händer på avstånd, säger Henric Östmark, forskare vid FOI i Grindsjön, utanför Stockholm.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, avslöjar i dag fredag att man är ensamma i världen om den nya detektionsmetoden som man håller på att patentera i EU, USA, Japan och flera andra länder.

Explosiva ämnen är kladdiga, de förångas och fastnar lätt i hår, på kläder och händer.

Den nya tekniken ska kunna användas för att spåra enstaka sprängämnespartiklar från exempelvis fingeravtryck.

- Syftet är att kunna använda den vid checkpoints eller vägkontroller för att undersöka om någon handskats med eller har med sig bomber, till exempel en självmordsbombare, säger Henric Östmark.

Han är förtegen om detaljerna eftersom patentet inte är klart men beskriver tekniken som en vidareutveckling av ramanspektrografi.

Det är en metod som använder laserljus för att undersöka om det finns bombrester på föremål, som en väska eller bil.

Lasern skickas i väg och skiftar färg när det träffar olika ämnen. Det speglade färgskiftningen, avtrycket, kan sedan jämföras mot olika ämnen i en databas.

- Vi använder YAG-laser. Dels en grön laser på 532 nanometer, dels en osynlig på 355 nanometer, förklarar han.

Förhoppningen är att just den osynliga lasern ska kunna användas så att förbipasserande inte upptäcker scanningen.

- Att scanna hela vägnät för att leta efter till exempel improviserade vägbomber är i princip omöjligt. I dag används i stället strategin att försöka avslöja dem som tillverkar explosivämnena, fraktar dem och hanterar dem, säger han.

Produktutvecklingen sker i samarbete med det amerikanska säkerhetsdepartementet DHS, Department of Homeland Security, och projektet heter Cerex. Tekniken testas just nu på tio meters håll och är monterad på ett fordon, avslöjar Henric Östmark.

Patent väntas till årsskiftet.

Mer om: Bombdetektor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer