Ny svensk inkubator med fokus på skogen

2018-08-31 09:49  

Vd:n för den nya inkubatorn Sting Bioeconomy vill lyfta startups som kan bidra till att rädda planeten. ”Vi måste få till ett kretslopp och skogen är en viktig del av detta”, säger han.

Utgångspunkten för den nystartade inkubatorn Sting Bioeconomy i Karlstad är att hjälpa startups att utveckla produkter och tjänster inom den skogsbaserade bioekonomin så de kommer ut på marknaden. Det skulle till exempel kunna röra sig om nya högteknologiska förpackningslösningar eller förbättrade processer inom skogs- och pappersindustrin.

Ett övergripande mål är att företagen ska bidra till att rädda planeten, säger vd Victor Isaksen.

– Vi ser med allt större tydlighet att vi inte kan fortsätta använda oss av ändliga resurser på det sätt som vi har gjort hittills. Vi måste få till ett kretslopp och skogen är en viktig del av detta. Nya produkter och tjänster som berör skogen kan handla om att ge oss allt från blåbär till drönare, säger han.

Läs mer: Så ska Sverige bli bäst på skogsbaserade material

Just nu pågår samtal med olika tänkbara företag, i Sverige och utomlands, och deras idéer ska utvärderas innan det står klart vilka som blir en del av inkubatorn, berättar vd Victor Isaksen.

– Det kommer nog att bli många idéer kopplade till forskning och avancerad teknik, eftersom det krävs ofta mycket jobb och kapital för att göra verklighet av dessa. En viktig parameter för oss är att affärsidéerna har en internationell potential, säger vd Victor Isaksen.

Sting Bioeconomy är ett samarbete mellan Paper Province, Region Värmland, Karlstad kommun och den Stockholmsbaserade inkubatorn Sting.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer