Ny studie: Paracetamol kan störa hjärnan hos möss

2022-04-19 13:58  
Paracetamol kan hindra hjärnans utveckling. Arkivbild. Foto: Nora Lorek / TT

Det smärtstillande läkemedlet paracetamol kan störa hjärnans utveckling och förmågor hos möss, visar en ny studie vid Uppsala universitet.

I en studie där tio dagar gamla möss gavs paracetamol upptäcktes att de fick avancerade hjärnfunktioner försämrade, skriver Upsala nya tidning.

Paracetamol är det verksamma ämnet i febernedsättande och smärtstillande medel som Alvedon, Panodil och Pamol och har i tidigare studier från 2014 visat sig påverka minne och inlärning negativt.

Den nya studien, som publicerats i den vetenskapliga facktidsskriften Frontiers in toxicology, visar också att det inte krävs höga doser för att få konsekvenser och effekterna är kvar långt efter exponeringen.

Forskarna ser dock ingen orsak att avråda från paracetamol under graviditet eller bland nyförlösta eftersom riskerna är låga.

– Det här är den smärtlindring som finns för gravida och vi kan inte ta bort den. Rådet är redan att paracetamol ska tas med stor försiktighet under graviditeten, säger Robert Fredriksson, professor i farmakologi vid Uppsala universitet och en av studiens författare, till UNT.

Forskarna hoppas dock genom studien kunna hitta ett sätt att undvika riskerna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer