Ny studie: Kvinnor har högre IQ än män

2012-07-16 09:06  

För första gången visar en ny studie att kvinnor har högre IQ än män.

I ungefär ett sekel har IQ-tester genomförts. I tidigare studier har kvinnor generellt presterat sämre än männen.

Men nu har kvinnor fått högre intelligens vilket är bevis på att människan anpassar sig till sin komplexa omgivning.

Det säger psykologiprofessorn James Flynn, till Daily Mail.

Flynn har länge forskat kring intelligens. Den nya studien, utförd på kvinnor och män i västerländska samhällen i Västeuropa, USA, Kanada, Nya Zeeland, Argentina och Estland, visar att skillnaden mellan män och kvinnors intelligens sett till IQ är minimal.

I Australien var skillnaden mellan män och kvinnors IQ obefintlig.

I Nya Zeeland, Estland och Argentina nådde dock kvinnorna ett något högre resultat än männen.

Psykologiforskaren har ingen absolut förklaring till att kvinnor nu visar upp ett högre resultat än männen. Men det kan bero på att västerländska kvinnor i stor utsträckning multitaskar som ett led att klara både karriären och familjelivet. Påfrestningen som den moderna kvinnan utsätts har därmed gjort att hjärnan utvecklats och individen blivit smartare, enligt forskaren.

En annan förklaring som ges är att kvinnor alltid varit intelligentare än män. Men att det först nu det tar sig uttryck i faktiska resultat.

Det krävs dock mer data, för att säkerställa resultaten. Men studier pågår och James Flynn räknar med att snart publicera säkerställda resultat i en ny bok.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer