Ny rapport: Företagen vill satsa på svensk forskning

2016-03-18 09:15  

Många företag ska öka FoU-jobben i Sverige i år, skriver Sveriges Ingenjörer i en rapport. Men namnen på bolagen avslöjas inte.

Många svenska företag räknar med att öka antalet FoU-anställda i Sverige det kommande året. Det visar Sveriges Ingenjörers nya ”Innovations- och konjunkturrapport”.

En enkät har skickats ut en enkät till 670 företag. Över hälften har svarat.

Nästan 30 procent av företagen med fler än 1 000 anställda räknar med att öka antalet FoU-anställda i Sverige kommande år. Ett positivt besked för många svenska ingenjörer.

Mindre uppmuntrande är att ungefär 17 procent av bolagen av den här storleken räknar med att minska utvecklingsjobben.

Det går dock inte att dra några slutsatser om det totala antalet FoU-jobb väntas öka eller minska i Sverige. Inte heller vilka företag som ökar satsningen.

Om exempelvis Ericsson, som hade 9 700 FoU-anställda i Sverige 2014 enligt Ny Tekniks sammanställning i höstas, bestämmer sig för att öka eller minska utvecklingen på hemmaplan får det stor betydelse för totala antalet FoU-jobb. Enligt Ny tekniks artikel står Ericsson på egen hand för 20 procent av de svenska FoU-jobben.

Sveriges Ingenjörers rapport visar att företagen med över 1 000 anställda är mer positiva till en ökad FoU-anställning, än de mindre företagen. För uppgifter om företagen med färre anställda, se figuren på sidan 5 i rapporten.

Företagens innovationsarbete blir också mer konkret, enligt samma rapport.

I år svarar 66 procent av företagen ja på frågan ”Finns det tydliga mål i företaget gällande innovation? Året innan ansåg bara 56 procent att man hade det.

– Det finns en tydlig koppling mellan att fler anställda jobbar med innovation och den positiva utvecklingen i företagen. De branscher som har den bästa ekonomiska utvecklingen ligger också högst när det gäller att sätta mål för innovation, säger Staffan Bjurulf på Sveriges Ingenjörer.

  

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer