Innovation

Ny polymer kan återvinnas om och om igen

En ny polymer kan depolymeriseras och byggas upp igen flera gånger om och är samtidigt jämförbar med konventionell plast, enligt en ny studie. Foto: Bill Cotton / Colorado State University

Amerikanska forskare har tagit fram ett nytt plastliknande material som kan brytas ner och byggas upp igen, ”oändligt” många gånger.

Publicerad

Hittills har forskargruppen vid Colorado State University bara testat det nya materialet i labbskala. Där har det visat sig vara jämförbart med konventionell plast. Skillnaden är att det nya materialet kan brytas ner till sina ursprungliga monomerer och byggas upp igen, om och om igen. Detta ska dessutom kunna ske utan några giftiga kemikalier, enligt studien som har publicerats Science.

Forskningen bygger vidare på en tidigare kemiskt återvinningsbar polymer som visades upp för första gången år 2015. Denna hade dock låg värmebeständighet och var relativt mjuk. Den lämpade sig därför inte för industriell produktion.

Monomeren polymeriseras i rumstemperatur på bara några minuter, utan lösningsmedel. Resultatet blir en polymer med egenskaper som liknar plast, med hög molekylvikt och termisk stabilitet. Med hjälp av zinkklorid kan materialet depolymeriseras redan vid 120-180 grader.

Kemiforskaren Eugene Chen, som har arbetat med det nya materialet, ser en framtid där plaster depolymeriseras i reaktorer till sin ursprungliga form och där material kan återvinnas och återanvändas i princip oändlig tid.

Forskargruppen arbetar nu för att optimera kemin och utveckla en mer kostnadseffektiv modell.