Ny plattform ska ge svar om nanopartiklar

2016-05-27 09:28  

Nanomaterial blir vanligare både i industrin och i vanliga konsumentprodukter. Men är de säkra att använda? En ny svensk plattform ska samla och sprida kunskap om risker med nano.

Solkräm och kosmetika är exempel på vanliga produkter som kan innehålla nanopartiklar. De kan också finnas i allt från stötfångare till golfklubbor. Även bilavgaser och vägdamm innehåller partiklar som är så små att de kan växelverka med kroppens minsta strukturer.

Men vad blir följden och hur farligt är det med nano? Det är frågor som länge diskuterats och som en ny nanosäkerhetsplattform ska besvara.

På uppdrag av regeringen har Swetox i Södertälje fått i uppdrag att koordinera arbetet med att samla in och sprida kunskap om nanosäkerhet. En viktig del av arbetet är att utveckla en ny webbtjänst som ska vara klar att sjösätta vid årsskiftet. En handfull personer håller på att rekryteras. Finansieringen på 5 miljoner kronor i år kommer via Kemikalieinspektionen.

Frågorna om nanosäkerhet passar väl in i Swetox arbete mot en kemikaliesäker värld, säger vd Åke Bergman.

– Vi får inte hamna i situationen igen där vi frågar oss: Oj då, hur kunde det här hända?

Arbetet kommer att bedrivas i ett närverk där myndigheter, företag, universitet och organisationer deltar. De får även stöd av en expertpanel som leds av Bengt Fadeel, professor vid Karolinska institutet och expert på nanosäkerhetsfrågor.

Frågan om nanosäkerhet är utspridd på en lång rad myndigheter både i Sverige och internationellt vilket gör området svåröverskådligt. Bland annat saknas det tydliga definitioner och godkända metoder för att testa och bedöma materialens hälso- och miljörisker.

En rad studier har gjorts som visar vad som händer med nanopartiklar när de kommer in i kroppen. Bland annat kan de dra till sig ett hölje av biologiska ämnen som påverkar deras giftighet.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Marie Alpman

Mer om: Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer